Copilăria… o perioadă extrem de frumoasă din viață cu care nu ne vom mai întâlni prea curând, odată „încălțați” cu ghetele unui adult. O perioadă frumoasă în care experimentam tot felul de lucruri și în care învățam experimentând. O perioadă în care ieșitul afară, în fața blocului sau pe uliță, era primordial. Nu ne trebuia nici mâncare, nici apă și nici somn. Tot ceea ce voiam era să stăm afară și să ne jucăm. O perioadă în care făceam cunoștință atât cu noi înșine, cât și cu diverși oameni de vârsta noastră și nu numai. O perioadă în care legam prietenii și în care făceam, în diverse contexte, cunoștință cu emoțiile și schimb de energie. Indiferent cât de obosiți eram după o zi în care alergam continuu, eram dispuși să o luăm de la capăt oricând. Iar în momentul în care ne plictiseam de atâta sport, ne strângeam într-un loc și jucam cărți sau mai multe jocuri de societate cunoscute la acea vreme. Timpul trecea pe lângă noi fără a-și face simțită prezența, iar noi… râdeam mult. Chiar dacă, uneori, competiția era acerbă.
Copii fiind, nu am înțeles scopul acelor jocuri de societate, în afară de regulament și de faptul că cineva trebuie să câștige și altcineva să piardă. Ba chiar ne și certam între noi. Acum, dând filmul înapoi și făcând o paralelă între trecut și prezent, observăm că lângă noi avem, în mare parte, aceeași oameni care odinioară erau copii și cu care ne petreceam timpul. Ba mai mult, observăm și faptul că acele jocuri de societate nu au fost simple jocuri, chiar dacă așa ni se părea atunci. Au avut un impact fantastic în dezvoltarea noastră, atât individual, cât și ca grup. Și că acum când le jucăm, le vedem cu alți ochi. Ba mai mult, pe lângă toate acestea, readucem la suprafață copilul interior care este nerăbdător să se mai joace încă o dată.
Comunicarea, dezvoltată de jocuri de societate
Cunoscute și sub denumirea de board game-uri, jocurile de societate par, la prima vedere, simple forme de distracție sau, altfel spus, unelte pe care le folosim pentru a ne distra împreună cu cei cu care alegem să ne jucăm. Ei bine, ele sunt mult mai mult de atât. Pe lângă divertisment, acestea au un impact major în dezvoltarea comunicării la nivel de grup. Cum anume? Răspunsul este unul cât se poate de simplu și în fața ochilor tăi! Toată gama de jocuri de societate are la bază comunicarea într-o formă sau alta, mai mult sau mai puțin. Cu siguranță ai jucat, spre exemplu, un board game în care trebuia să aduci argumente pentru a trece mai departe, pentru a-ți îndeplini misiunea sau pentru a câștiga acea rundă. Chiar dacă, la început, ți-a fost destul de greu să comunici ceea ce voiai să comunici sau acest lucru nu se afla în zona ta de confort fiind o persoană mai introvertită, cu timpul, jucând de mai multe ori acel joc de societate, ai căpătat o oarece libertate de exprimare și coerență în exprimarea ideilor. Ba mai mult decât atât, fără a-ți da seama, te-a adus la nivelul în care comunicarea cu persoanele din jurul tău să nu ți se mai pară dificilă și, astfel, te-ai putut face înțeles. În plus, jocul în sine v-a legat ca grup și a creat punți prin care să puteți ajunge mai rapid și mai ușor unul la celălalt.
Jocurile de societate cresc intimitatea grupului
Poate părea puțin ciudat, dar destul de multe jocuri de societate cresc intimitatea grupului. Și aici nu ne referim la intimitatea fizică, ci, mai degrabă, la cea emoțională. De ce? Pentru că fiecare dintre cei cu care joci un board game în momentul respectiv lasă „garda” jos. Adică nu se mai ascund în niciun fel și sunt autentici. Cu alte cuvinte, lasă la vedere ceea ce se numește intimitate emoțională. Te lasă să îi vezi cum sunt ei, de fapt. Dacă sunt furioși pentru că pierd, dacă sunt veseli, dacă sunt îngrijorați și așa mai departe. Îți dau acces la emoțiile lor. Și, la rândul tău, și tu faci același lucru involuntar. Dacă nu o faci de prima dată, până la finalul jocului o vei face sigur deoarece îi vei observa pe ceilalți că o fac și atunci vei căpăta siguranță și libertate în a fi tu, în adevăratul sens al cuvântului, cu cei din grup. Iar momentul în care vă veți simți liberi să fiți voi și să nu vă mai ascundeți unul de celălalt, e semn clar că intimitatea grupului a crescut. Și asta atât datorită jocului de societate, cât și vouă pentru că v-ați dat voie, prin intermediul lui, să fiți voi. Intimi unul cu celălalt.
Jocurile de societate conectează membrii grupului
Odată dezvoltate comunicarea, libertatea de exprimare și intimitatea grupului, jocurile de societate mai au un impact major asupra unui aspect. Este vorba despre conexiunea grupului. Faptul că fiecare și-a exprimat interesul de a juca acel joc de societate sau board game înseamnă mult. Înseamnă o ușă deschisă către conexiune. Prima mutare, prima interacțiune cu un membru din grup, primul conflict, prima emoție exprimată, și așa mai departe, sunt semne clare că totul se îndreaptă către conexiunea despre care vorbim. Voi separat, voi înainte de joc nu veți mai semăna cu voi după terminarea jocului de societate. Dacă încerci să privești lucrurile obiectiv vei realiza faptul că de fiecare dată va exista un „before & after”. Veți fi tot voi, însă de această dată mult mai conectați între voi. Mai conectați la nevoile voastre si a celor din grup, mai conectați la joc, mai conectați la reacții și emoții și, nu în ultimul rând, veți fi prezenți aici și acum. Conexiunea unui grup contează foarte mult în viața de zi cu zi, iar ce pot face aceste jocuri de societate este de-a dreptul uimitor. De multe ori, fără a ne da seama. Dar acum, pentru că ai citit acest articol, știi. Cunoști care este secretul și impactul pe care le au jocurile de societate asupra fiecăruia dintre noi.
Dacă ți-am stârnit curiozitatea, un joc de societate pe care l-ai putea încerca și care ți-ar ilustra cel mai bine ceea ce am scris mai sus este „Cum mă văd ceilalți?!”. Este un joc de societate menit să dezvolte atât comunicarea, coeziunea și intimitatea grupului, cât și capacitatea de argumentare, consolidarea încrederii și descoperirea unor laturi ale personalității tale. Mai mult decât atât, este o ocazie foarte bună de a te vedea prin ochii celorlalți din grup.