Jocul s-a născut din dorinţa de a oferi oamenilor oportunităţi de a se descoperi, de a se înţelege şi cunoaşte într-o manieră ludică. Sunt psihoterapeut de profesie, iar de-a lungul celor 13 ani de experienţă am învăţat că oamenii ajung să se deschidă, să interacţioneze autentic atunci când se simt în siguranţă. Spaţiul psihologic securizant creat în cabinet, relaţia bazată pe încredere cu psihoterapeutul sunt elementele cele mai de preţ într-un proces de vindecare, cunoaştere şi descoperire de sine.
Când am ajuns să lucrez cu grupuri de oameni, am descoperit puterea jocului. Am văzut, am simţit şi am experimentat o multitudine de jocuri ce au susţinut procesele de grup pe care le-am facilitat. Chiar dacă ajungem „mari”, în interiorul fiecăruia dintre noi se afla un copil care abia aşteaptă să experimenteze bucuria jocului. Un element important în cadrul oricărui proces de grup sunt „oglinzile”. Acestea dau posibilitatea fiecăruia de a se vedea pe sine prin ochii celorlalţi. Orice „oglindă” îţi dă posibilitatea să descoperi lucruri noi despre tine pe care ceilalţi le observa şi, totodată, să îţi validezi cu ajutorul celorlalţi anumite perspective pe care le ai despre tine.
Bucuria împărtăşită cu ceilalţi atunci când oamenii se deschid şi ajung să se oglindească reciproc crează un spaţiu intim, în care oamenii arareori ajung în vieţile lor personale. Mi-am propus să creez un instrument prin care cei care doresc să să îşi îmbunătăţească stilul de comuicare şi să-şi consolideze în mod sănătos relaţiile să îl poată folosi.
Intimitatea emoţională este acel ingredient al relaţiilor împlinitoare. Este un aspect ce presupune iubire, dedicare, implicare şi munca în relaţiile noastre. De multe ori, cerem această intimitate, dar descoperim că nu este un dat, ci se construieşte. Dar cum ajungi să o construieşti?
Jocul „Cum mă văd ceilalţi?” este proiectat astfel încât să faciliteze crearea unui spaţiu intim, securizant, care să încurajeze conexiunea autentică a celor implicaţi în joc. Oferă oamenilor posibilitatea să înveţe şi să experimenteze comunicarea şi legătura emoţională autentică. Pe de o parte, îţi oferă oportunitatea de a exprima acele lucruri pe care le-ai tot amânat să le comunici şi, pe de altă parte, descoperi cu ajutorul celorlalţi „aspecte oarbe” ale propriilor tale manifestări.
O etapă importantă în povestea jocului a fost testarea. Îmi amintesc cu emoţie momentul în care am adus în cercul meu de prieteni prima variantă. Pentru prima oară vedeam proiectul nostru prinzând viaţă. Experienţa trăită de fiecare dintre noi a fost unică. De la prima rundă de joc, curiozitatea a fost înlocuită treptat de linişte şi m-a învăluit un sentiment de apropiere şi de intimitate. Îmi cunoşteam prietenii, dar maniera de a ne deschide în felul acesta şi de a comunica a fost o experienţă inedită chiar şi pentru noi. A fost o aventură să ne oferim oglinzi şi o adevărată bucurie să ne descoperim prin ochii celorlalţi. Vocile noastre au devenit melodioase, calde şi cu fiecare cartonaş oferit se citea bucuria de pe chipurile noastre.
Testarea finală a presupus organizarea unui grup mixt de participanţi. O parte dintre aceştia se cunoşteau deja, iar cealaltă parte a grupului acum ajungea să se vadă pentru prima oară. Am trăit alături de ei fiecare moment de joc, am remarcat momentele de bucurie şi surprindere şi, bineînţeles, feedback-urile lor de final.
Am fost bucuroasă să descopăr că jocul a oferit mult mai mult participanţilor faţă de ceea ce îmi propusesem iniţial. Oamenii, chiar dacă nu se cunosc, au descoperit că dacă sunt atenţi la semnalele celorlalţi, la comportamentul lor nonverbal, la modul în care aceştia se manifestă pot oglindi corect aspecte ale celorlalţi. Am aflat că oamenii se simt validaţi, văzuţi şi importanţi.
Beneficiile jocului Cum mă văd ceilalți?!
● ai posibilitatea să te vezi prin ochii celuilalt;
● te determină să fii prezent în relație și să îl observi real pe celălalt;
● devii un detectiv atent la semnalele pe care le transmit ceilalți;
● te ajută să-ți consolidezi încrederea în tine atunci când ceea ce știi despre tine este văzut/ perceput și de ceilalți;
● descoperi noi laturi ale personalității tale care până în momentul respectiv erau „blind spots”;
● te provoacă să exprimi lucruri pe care nu le-ai mai spus celuilalt;
● înveți să comunici într-un mod specific și să ieși din zona „justificărilor”;
● îți dezvolți capacitățile de argumentare;
● te determină să fii intim în comunicarea cu celălalt.
Cum mă văd ceilalți?!
Jocul reprezintă un instrument de dezvoltare personală pentru cei care doresc să-și îmbunătățească stilul de comunicare, să-și consolideze în mod sănătos relațiile și să ajungă în intimitate.
Articol scris de Psihoterapeut Monica David
Sunt psiholog și psihoterapeut de profesie, iar de-a lungul celor 13 ani de experiență am învățat că oamenii ajung să se deschidă, să interacționeze autentic atunci când se simt în siguranță.
Pornind de la munca de cabinet, mi-am propus să creez instrumente prin care cei care doresc să-și îmbunătățească stilul de comunicare și să-și consolideze în mod sănătos relațiile să le poată folosi.